Wat is de goede temperatuur voor wijn te serveren.

Wat is de goede temperatuur voor wijn te serveren.

De serveertemperatuur voor wijn is heel belangrijk.

Een te koude wijn verliest smaak en een te warme wijn smaakt laf.

Wanneer je een witte wijn iets te koud of een rode wijn licht gekoeld serveert, dan is dat zeker geen ramp, dit is eerder een voordeel, in je handpalmen kan je de wijn op temperatuur brengen. In een resaurant of op een receptie hoort dit natuurlijk niet, dan is de juiste temperatuur nodig om de wijn direct goed te laten smaken.

Een wijn die te warm is, zowel wit als rood kun je niet koelen en dat smaakt niet zoals het hoort. Bij al onze wijnen geven we de serveertemperatuur aan, pas het gerust aan naar je eigen smaak, sommige witte wijnen mogen echt wel iets warmer geserveerd worden op keldertemperatuur, 12 graden. Deze temperatuur is de ideale proeftemperatuur voor wijnexperts, dan kunnen de smaken niet verhuld worden door de kou.

Zet je een wijn op tafel, dan heeft het altijd de voorkeur om ze in een wijnkoeler te zetten om de temperatuur goed te behouden tijdens het eten.

Hopelijk heb je een wijnkelder thuis, dat is het mooiste. Heb je geen wijnkelder dan kan je het beste een koel plekje zoeken in je huis, zoals de berging om de wijn te bewaren en vandaar uit ook licht gekoeld te kunnen serveren, ideaal is natuurlijk een wijnkoelkast dan klopt de temperatuur altijd.

Champagne of ander mousserende wijn wordt altijd iets kouder geserveerd, dan de meeste witte wijnen, tussen de 6 en 10 graden.

Port kan op kamertemperatuur, 18 graden geschonken worden of zoals de Fransen het doen licht gekoeld. Probeer het uit en vind je ideale temperaturen om je favoriete wijnen te schenken, ook voor de temperatuur geldt, het gaat om jou persoonlijke voorkeur, wat jij prettig vindt.